h

Toegankelijkheid van NS stations Alkmaar is onvoldoende inclusief

15 september 2022

Toegankelijkheid van NS stations Alkmaar is onvoldoende inclusief

Foto: SP

Inspreekster mevrouw Beerman stelde in de raadcommissie van 13 september 2022 aan de orde dat de toegankelijkheid voor mensen die afhankelijk zijn van een lift op NS stations Alkmaar Noord en Alkmaar Centraal slecht is. "Ik heb allebei de stations bekeken en allebei de stations zijn met de verbouwing de mogelijkheid om er gewoon af te rijden, zijn afgesloten."

En," zo gaat mevrouw Beerman verder, "dus ook op het moment dat er calamiteit is, ben je dus, op het moment dat je afhankelijk bent van een hulpmiddel en niet gebruik kunt maken van de trap, ben je opgesloten op het perron." 

Commissielid Alexandra Spanner stelde vragen. Het college heeft toegezegd in gesprek te treden met NS en Prorail om tot oplossingen te komen. Zowel de raad als mevrouw Beerman persoonlijk op de hoogte van de uitkomst van het gesprek en verdere ontwikkelingen rondom het toegankelijker maken van NS stations in Alkmaar.

De NS stations in Alkmaar zijn sinds de verbouwing alleen nog via een lift bereikbaar voor reiziger die noodzakelijk afhankelijk zijn van de lift. Mevrouw Beerman voelt zich benadeeld, er wordt een stukje autonomie weggenomen waar iedere Nederlander, iedere Alkmaarder en dus ook Alkmaarders die afhankelijk zijn van een hulpmiddel recht op hebben. De oplossing volgens mevrouw Beerman lijkt simpel: "Een helling terug op station Alkmaar Noord en het weer in gebruik nemen van de huidige helling op Alkmaar Centraal station."

Reactie toevoegen

U bent hier