h

Bewoners portiekwoningen De Hoef en SP gaan strijd aan tegen schimmelwoningen

7 juli 2022

Bewoners portiekwoningen De Hoef en SP gaan strijd aan tegen schimmelwoningen

Foto: SP

Op woensdag 6 juli hielden wij samen met bewoners een actiebijeenkomst omtrent schimmelwoningen in wijkcentrum de Alkenhorst in Hoefplan. Daar werden de resultaten gepresenteerd van een enquête-onderzoek dat wij in mei hielden onder bewoners van de Jongkindlaan, de Vincent van Goghlaan, het Willem Marishof en het Breitnerhof. Met de bewoners is een bewonerscommissie opgericht die het gesprek aan zal gaan met Woonwaard om tot een duurzame oplossing te komen.

Langdurige problemen met tocht, vocht en schimmel
In februari dit jaar gingen wij met ons kamerlid Renske Leijten langs de deuren in de Hoef om met bewoners in gesprek te gaan over energie-armoede. Bewoners van de Jongkindlaan vertelden vervolgens over problemen met tocht, vocht en schimmel in hun woning en de gezondheidsklachten die zij hiervan ondervinden. Voor ons was dit de aanleiding om een onderzoek te starten inzake isolatieproblemen bij 240 portiekwoningen van Woonwaard. 100 huishoudens deden mee aan het onderzoek waarvan bijna 80% aangaf langdurig problemen te ondervinden met tocht, vocht of schimmel. 

Woonwaard lost de problemen niet op
Tijdens de bijeenkomst gaven bewoners aan dat Woonwaard te weinig doet om de problemen op te lossen. Daardoor voelen zij zich niet serieus genomen. Een bewoner zegt hierover: "Er kwam iemand langs om te kijken en zei dat de schimmel heel zorgelijk was. Hij zei dat Woonwaard dit meteen moest oplossen, maar vervolgens heb ik nooit meer iemand gezien. Als ik bel dan zeggen ze dat ik het zelf moet oplossen". Een andere bewoner meldt: "We zijn een keer met z'n achten op gesprek geweest bij Woonwaard om over schimmel te klagen en ze zouden er wat aan doen. We hebben er nooit meer wat over gehoord". Meerdere bewoners klagen over dat ze de schimmel zelf moeten schoonmaken en dat het volgens de woningbouw hun eigen verantwoordelijkheid is. "Ik moet maar goed schoonmaken," aldus een bewoner, "en ondertussen verhogen ze wel de huur".

Foto: SP

Oplossing of actie
Actiecoördinator Folkert Zeilemaker, voormalig gemeenteraadslid van de SP, noemt de bijeenkomst succesvol: "Er was een goede opkomst. Veel mensen hebben hun verhaal kunnen doen over de staat van hun woning. Ik ben blij dat de bewoners ervoor hebben gekozen om een bewonerscomité op te richten. Het comité zal met Woonwaard in gesprek gaan om hun huis weer gezond en leefbaar te maken". Ook ons gemeenteraadslid en fractievoorzitter Rigo Wijdoogen was aanwezig. Wijdoogen hoopt dat Woonwaard gehoor geeft aan de klachten van de bewoners. "Een bijeenkomst als deze laat zien dat de SP niet alleen in de gemeenteraad kan opkomen voor de bewoners," zo stelt Wijdoogen. "Ook buiten de raad staan wij mensen bij die onrecht ervaren". Zeilemaker vult aan: "We staan mensen niet alleen bij door bijeenkomsten zoals deze te organiseren, maar ook met acties. Als Woonwaard geen gehoor geeft en met oplossingen komt voor de problemen, dan zullen wij samen met de bewoners overgaan tot actie."

 

De bewoners hebben nu ook een eigen facebook groep.

Heeft u zelf een tocht, vocht of schimmel probleem meld het hier bij ons meldpunt

Reactie toevoegen

U bent hier