h

Harry van Bommel debatteert over I.S.

23 april 2016

Harry van Bommel debatteert over I.S.

Voor de vierenveertigste keer reisde Harry van Bommel en Younis Lutfula door Nederland om daar hun verhaal te delen met de Alkmaarse geïnteresseerden. Het beloofde een enorm bijzondere avond te worden! 

Foto: Denise Barhorst
Meteen werd door Harry van Bommel uitgelegd hoe IS is ontstaan, hoe het Midden-Oosten eigenlijk een experimentje was van Amerika en hoe de verdeling in het land er voor zorgt dat steeds meer jongeren zich aansluiten bij het land. Duidelijk in zijn verhaal werd hoe de mensen gelijkheid vinden in elkaar, zelfs als deze mensen niet in hetzelfde land wonen, verklaren ze zichzelf bloedbroeders. Ook vertelde Harry van Bommel dat jaren geleden de IS niet illegaal was, maar dat aan de hand van de Universele Rechten van de Mens het gedoogd werd, omdat zodra een persoon jouw land wil overnemen, je je hiertegen mag verzetten. Ook werd er benadrukt hoe de bommen zorgen voor een nieuwe generatie met haat voor de westerse wereld en het meest belangrijke: dat beide kanten een verschillend perspectief tentoongesteld wordt. In Nederland rouwen we om de omgekomen mensen bij de aanslagen, in het Midden-Oosten rouwen ze om de onschuldige mensen die slachtoffer zijn van al het geweld daar.

Younis Lutfula daarentegen vertelde de emotionele kant van IS. Hoe een terreurorganisatie zoals deze vaak geschaard wordt onder de islam, maar hoe fout deze mensen het hebben. Benadrukkend vertelt hij dat de IS, ook al schreeuwen ze dat ze het in naam van de islam doen, niets te maken hebben met de naastenliefde die het geloof uitstraalt. Younis Lutfula wist de gehele Alkmaarse zaal stil te krijgen door een ingrijpende anekdote te vertellen over hoe hij een IS-strijder interviewde die hem vertelde hoeveel mensen hij onthoofd had en dat als hij de mogelijkheid krijgt, hij dit ook wilde doen met Younis Lutfula. 

Foto: Denise Barhorst

Na de verhalen van beide heren, barstte de discussie los en was het duidelijk hoe gevoelig dit onderwerp wel niet is voor de Alkmaarse mensen. Ook kwamen er suggesties en opmerkingen vanuit het publiek die enorm veel toevoegde aan de verhalen van beide heren. Zo kwam er bijvoorbeeld de vraag hoe we jongeren hier in Nederland de normen en waarden moeten meegeven die wij hier zo vanzelfsprekend vinden, zodat zij zich geen weg banen om aan de zijde te vechten van hun bloedbroeders. 

In de zaal zaten enorm diverse mensen, met elk hun eigen verhaal, maar aan het eind van de avond waren we één. Dit komt, omdat iedereen samen met Harry van Bommel en Younis Lutfula dezelfde conclusie trok: bommen lossen niets op, vrede wel.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier