h

De SP komt langs #2 De krachten en valkuilen van Overdie

5 februari 2022

De SP komt langs #2 De krachten en valkuilen van Overdie

Vandaag ging de SP langs in de wijk Overdie, een wijk net zoals alle andere wijken in Alkmaar. Hier is bijvoorbeeld net zoals in Schermerhorn en de Rijp een probleem met betaalbare woningen. Overdie is vooral een wijk waar zichtbaar wordt hoe politieke keuzes onze inwoners hard kunnen raken. De SP nam de tijd om naar hun verhalen te luisteren. Onze conclusie? De SP is hard nodig om te zorgen dat iedere Alkmaarder gelijke kansen krijgt. Alkmaar verdient beter!

Zorgen, maar ook tevredenheid

De verhalen in Overdie lopen flink uiteen. Mensen lopen tegen tal van problemen aan die niet te vertalen zijn in een heldere categorie. Wanneer het op de winkels in het nabijgelegen winkelcentrum aankomt met een apotheek en huisarts aan de overkant, waren de meeste inwoners zeer tevreden. Een verschil in zorgen was vooral te zien in de huurders van eengezinswoningen en flats. 

Foto: SP

Isolatie van woningen en energie-armoede

Waar sommige inwoners van de eengezinswoningen bijvoorbeeld tevreden waren over hun woning en vonden dat de woningbouw deze prima onderhield, uitten voornamelijk flatbewoners hun zorgen over de verduurzaming van hun woning. In een aantal flats tocht het flink en de woningbouw doet volgens huurders niets om dat  te verhelpen. De energierekening blijft oplopen en bewoners durven daardoor  amper de verwarming aan te zetten. Een bewoner van een eengezinswoning zei hierover: ‘Ik heb een uitkering van het UWV en voel mij in de steek gelaten. Ik val elke keer net buiten alle regeltjes waardoor ik erg veel moeite heb om mijn hoofd boven water te houden.’ Om bewoners met deze zorgen bij te staan, hebben onze vrijwilligers ze verwezen naar onze gratis Hulpdienst, waar we mensen helpen die vastlopen in regeltjes en procedures.

Ook iemand die een koopwoning bezat maakte zich zorgen over de energierekening. ‘Een huurder kan nog via de woningbouw afdwingen dat er wordt geïsoleerd,’  zei de bewoner, ‘ maar ik moet alles zelf betalen. Ik moest noodgedwongen kopen en gelukkig waren de huizenprijzen drie jaar geleden nog gunstig, maar ik maak mij, net zoals veel mensen, zorgen om mijn energierekening. En ik kan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp echt niet betalen.’

Antikraak

In de  antikraakwoningen nabij het winkelcentrum, heerst vooral onzekerheid. Hoewel ook zij niet willen klagen omdat ze überhaupt in deze moeilijke tijd een woning hebben, hebben zij wat dat betreft geen zekerheid. Zij kunnen ieder moment gevraagd worden om de woning te verlaten. ‘Dat brengt veel onzekerheid met zich mee,’  zei een bewoner, ‘ maar ik ben blij dat ik hier kan wonen, dus ik maak er het beste van.’ De SP bewondert de veerkracht van de bewoners, maar maakt zich ook zorgen om hun toekomst. De bewoners hebben weinig rechtsbescherming en waar moeten zij heen wanneer zij hun woning moeten verlaten? Terug naar hun ouders? Naar een bungalowpark waar zij niet permanent mogen wonen? Of naar een van de weinige en overvolle daklozenopvangcentra in de buurt?

Overlast

Een ander veel voorkomend probleem was overlast. Dit doet zich voor in verschillende gradaties zoals hardrijders, zwerfafval, afval dat gedumpt wordt naast afvalcontainers, afvalcontainers die regelmatig klem zitten, maar ook overlast van hangjongeren, verslaafden en psychiatrische patiënten. Bewoners hebben niet het idee dat de politie, handhavers of de gemeente zich hier druk om maken, terwijl uit de verhalen van inwoners blijkt dat ze zich hierdoor toch wel onveilig voelen in  de buurt. 

Foto: SP

Hangjongeren worden bijvoorbeeld weggestuurd en niet geholpen. ‘ Dat werkt niet,’ vertelde een bewoner. ‘Dan komen ze gewoon weer terug. Je moet ze helpen en vragen waarom ze daar hangen. Misschien moeten er meer jongerenwerkers rondlopen die contact met ze kunnen maken.’ De SP maakt zich zorgen om deze verhalen en gaat daarom graag in gesprek  met de wijkagent om tot een oplossing te  komen. Het is belangrijk dat niet alleen inwoners zich veilig voelen, maar ook dat de kwetsbare mensen die voor overlast zorgen de hulp  krijgen die zij nodig hebben.

Reactie toevoegen

U bent hier