h

SP Alkmaar flyert tegen de Sleepwet

19 maart 2018

SP Alkmaar flyert tegen de Sleepwet

Foto: SP Nijmegen

Zaterdag stond de SP te flyeren in de Langestraat voor het aankomende referendum op 21 maart. In de vrieskou, dik ingepakt met rode SP-jassen en allerhande verwarmende accessoires, vroegen wij aandacht voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel bekend als de Sleepwet. 

De SP is een van de weinige partijen die tegen de Sleepwet is. Veel mensen vragen zich af waarom, want: “ik heb toch niets te verbergen” en: “het is toch voor onze veiligheid?”.
Het is fijn dat mensen niets te verbergen hebben en vertrouwen hebben in onze inlichtingendiensten, maar niet iedereen is op de hoogte van de consequenties van het aannemen van deze wet.

Waarom tegenstemmen?

Niet alleen wordt de privacy van de inwoners van Nederland geschonden, de veiligheid wordt er niet mee vergroot. De wet zal de hooiberg alleen maar vergroten. En waarvoor? Bij terroristische aanslagen blijkt dat de dader vaak al in beeld was. Nog meer informatie verzamelen helpt dus niet. Daarnaast kan de overheid dus straks al je gegevens verzamelen, maar de pakkans voor terroristen wordt er niet groter van.

De informatie die de inlichtingendiensten verzamelen, mogen, zonder dat ze weten wat erin staat, de informatie delen met inlichtingendiensten van andere landen. Informatie over iemands geaardheid of geloofsovertuiging, wordt dan zonder rechterlijke toets gedeeld, met alleen toestemming van de minister. Iedere nieuwe technologie mag bovendien door de AIVD gehackt worden, van een lens in je oog die alles kan filmen, tot je pacemaker. En wat als dat in verkeerde handen komt? Daarom is de SP tegen de Sleepwet. 

Foto: Serge Bestenbreur

Stem NEE op 21 maart

De SP vindt dat er andere mogelijkheden zijn om terrorisme en radicalisering aan te pakken. Deze wet draagt daar niet aan bij. Sterker nog: alle experts zeggen dat het of niet veel zal doen of juist alleen maar tegenwerkt, omdat er teveel informatie is. Stem daarom 21 maart ook NEE. 

Reactie toevoegen

U bent hier