h

ROOD in actie voor meer woningen

16 oktober 2016

ROOD in actie voor meer woningen

Foto: Denise Barhorst

De gemeente Alkmaar heeft in augustus met een motie ingestemd die ervoor zorgt dat er meer huurwoningen komen voor studenten. Het idee, dat begon met een belabberd aantal van twintig, is hierbij opgeschroefd naar 50 tot 100 huurwonningen die aantrekkelijk moeten zijn voor studenten. Achter de schermen blijkt namelijk dat de gemeente een ambitie heeft om “Alkmaar prachtstad” ook prachtig te laten zijn voor starters en studenten.  

Om dit plan te realiseren is gebouwd vanuit het perspectief dat een enquête de nood voor studenten tentoon moet stellen, want er wordt natuurlijk pas gebouwd als daar genoeg reden voor is. Tot op heden is er nog geen concreet plan ten tafel gekomen om de studentenwoningen ook daadwerkelijk te realiseren. 

ROOD heeft daarom in Alkmaar actie gevoerd. Om de gemeente te inspireren zijn vier ROOD-leden een uur door de stad gaan wandelen om gebouwen die leegstaan te versieren met SP-posters, waarop te lezen is: “Waarom staat dit gebouw leeg?”. Dit is enkel gedaan met gebouwen waar, naar weten van de ROOD-leden, geen bestemmingsplan voor is.

In slechts een uur tijd, zijn acht verschillende gebouwen beplakt met deze posters. Op de Frieseweg was het meest schokkende, leegstaande gebouw te vinden. De gehele benedenverdieping van een gebouw aan de Frieseweg stond leeg en toen de ROOD-leden naar binnen keken, vonden ze dat dit een fantastische plek zou zijn voor studio’s.

Foto: Denise Barhorst
Op straat kreeg ROOD verschillende positieve reacties. Men vond het goed dat de posters er kwamen te hangen, vroegen ons naar de achterliggende gedachten en vroegen zichzelf ook hard op af waarom deze gebouwen leeg staan. Voor ROOD is de maat vol, jarenlang worden er al studentenwoningen beloofd (beginnend in 2015) en dat mag nu wel eens gebeuren. Het is tijd voor actie. Gemeente Alkmaar zal zich actief moeten gaan inzetten om deze betaalbare woningen voor jongeren te realiseren. 

ROOD Alkmaar vraagt aan de gemeente om zo snel mogelijk met concrete plannen te komen, anders zal er op 4 november een ludieke actie gestart worden.

ROOD-woordvoerder Denise Barhorst:
“Aan leegstaande gebouwen heeft niemand iets, daar kunnen prima studenten in wonen. Zodra iemand over nieuwe woningen begint, komen er excuusjes over geld. We hebben zogenaamd geen geld voor woningen, voor benodigdheden, maar wel geld om van 2018 een ‘jubileumjaar’ te maken voor het 500-jarig bestaan van de Grote Kerk?

Ik als geboren Alkmaarse, vindt de festiviteiten fantastisch. Maar wat voor prijskaartje hangt daar aan? Ik kan mijn zorgen wegfietsen op het duurste fietspad van heel Nederland, maar ik kan niet fatsoenlijk wonen. Kom op, we zijn toch niet gek?!”

U bent hier