h

Jongeren in het hele land eisen openheid over Irak.

1 oktober 2016

Jongeren in het hele land eisen openheid over Irak.

Foto: denise barhorst

Woensdag 28 september ging ROOD Alkmaar de straat op met speelkaarten. Daarop verzamelden zij handtekeningen van mensen die willen dat de Tweede Kamer open kaart speelt over Irak. 

Op donderdag 29 september debatteert de Tweede Kamer over het verlengen van Nederlandse deelname aan de oorlogsmissie in Irak tot eind 2017, maar daar zijn weinig mensen van op de hoogte.

ROOD-woordvoerder Denise Barhorst: “Beslissingen over oorlogen waar Nederland aan mee doet worden zoveel mogelijk geheim gehouden. Dat mensen het er niet mee eens zijn, is namelijk maar onhandig. Wij vinden dat belachelijk. Het is tijd voor een nieuwe oproep aan de regering voor openheid over Irak.”

Foto: Denise Barhorst
De afgelopen twee jaar gooide Nederland bommen op Irak en later ook Syrië. Op dit moment heeft België de bombardementen van Nederland overgenomen, maar de kans is groot dat Nederland dit straks ook weer gaat doen.

Verder wil de regering tot 31 december 2017 nog bijna 200 Nederlandse militairen uitzenden. Barhorst: “Stapje voor stapje gaat Nederland zo door met de oorlog, maar er wordt nooit in zijn geheel aandacht besteed aan de gevolgen, laat staan aan alternatieven.”

Niet alleen in Alkmaar gingen jongeren woensdag de straat op, maar ook in onder andere Amsterdam, Den Haag, Breda, Gouda, Groningen, Nijmegen en Weert. 

Reactie toevoegen

U bent hier