h

Alkmaar brengt aantal stembureaus referendum drastisch terug

16 februari 2016

Alkmaar brengt aantal stembureaus referendum drastisch terug

De gemeente Alkmaar heeft besloten om het aantal stembureaus voor het aankomende referendum, terug te brengen van 64 naar maar 42 stembureaus. Hiermee wordt de democratie bedreigd en ons stemrecht afgedaan als triviaal. Om het referendum geldig te verklaren, is het namelijk van wezenlijk belang dat 30% van de kiesgerechtigden gaat stemmen. Door het terugdringen van het aantal stembureaus, komt het behalen van de kiesdrempel in het geding.

 

Waarom is het referendum zo belangrijk?

Op 6 april is het referendum over het verdrag van de EU met Oekraïne. Het zal men niet ontgaan zijn dat SP fel tegen het verdrag is. Het verdrag kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor Oekraïne, de EU en Nederland. Zoals Harry van Bommel, SP-kamerlid, op 10 februari in een interview op SP.nl aangaf, was dit verdrag onder andere de oorzaak van een bloedige burgeroorlog in Oekraïne. Het moge duidelijk zijn dat het verdrag voor spanningen zorgt onder de Oekraïense bevolking. En dat niet alleen. Het land wordt gedwongen om alle marktregels van de Europese Unie over te nemen, wat het land doelwit zal maken van multinationals. Als klap op de vuurpijl is Oekraïne een van de meest corrupte landen ter wereld, wat ten koste zal gaan van de EU, maar ook van Nederland. Kortom: Oekraïne is niet klaar voor een verdrag met de EU!

Doe mee en maak bezwaar!

Om mensen zoveel mogelijk de kans te geven om hun stem tegen het verdrag te laten horen, is het van wezenlijk belang dat iedereen de kans krijgt om ook daadwerkelijk te kunnen stemmen. Daarvoor zijn stembureaus nodig. Dat het een referendum betreft doet er niets af aan dat dit ook een verkiezing is. Vooral Oterleek, Driehuizen en Grootschermer worden getroffen deze dorpskernen raken hun enige stembureau kwijt. Ook De Rijp komt er bekaaid vanaf met nog maar één stembureau.

SP Alkmaar vindt dit niet kunnen, en roept iedereen op om bezwaar te maken!

Bezwaar maken kost u nog geen 5 minuten en u heeft in ieder geval de volgende gegevens nodig:

  • De datum van het besluit, dat is 5 januari 2016;

  • Het stuknummer, dat is 2015-2063;

  • Het onderwerp, dat is ‘Herindeling Stemdistricten en Aanwijzen stemlokalen’.

De volgende tekst kunt u gebruiken bij het daadwerkelijke bezwaar (u kunt natuurlijk ook uw eigen bezwaartekst maken):

Ik ben tegen het terugbrengen van het aantal stembureaus in Alkmaar, omdat juist bij dit referendum een opkomst van 30% noodzakelijk is. Het reduceren van het aantal stembureaus werkt drempelverhogend  en slecht is voor de democratie. Het is de taak van de gemeente Alkmaar om het referendum succesvol te organiseren het terugbrengen van het aantal stembureaus staat daar haaks op.

Bezwaar maken tegen het besluit van het Alkmaarse college van B & W kan via de volgende link: http://www.alkmaar.nl/4/Bezwaarschrift_indienen.html?highlight=bezwaar%2c%20maken

Met uw stem, en die van vele anderen, hopen wij het aantal stembureaus in Alkmaar weer terug te krijgen naar 64. Deel daarom dit bericht met zoveel mogelijk mensen, en strijd mee voor onze democratie!

Reacties

Ingevuld en verzonden. Succes jongens
Belachelijke toestand dat hier de democratie hier ook in Alkmaar van tafel wordt geveegd.

Reactie toevoegen

U bent hier