h

Preventie of repressie

25 januari 2022

Preventie of repressie

Je hoort het steeds vaker dat overlast keihard moet aangepakt worden en daar moet dan het geld heen i.p.v. werken aan preventie.

SP Alkmaar is van mening dat er onder een probleem een oorzaak ligt. Natuurlijk kun je zeggen we gaan keihard het probleem aanpakken maar je kunt ook kijken waar komen de problemen vandaan. We hebben in Nederland al vaak genoeg gezien dat er alleen gedacht werd aan repressie d.m.v. politieoptreden e.d. maar dat leidde nooit tot een verbetering in die wijken.

Het probleem is nu dat de politie door de vele bezuinigingen hun prioriteiten hebben moeten verleggen en nu nauwelijks meer een sociaalnetwerk in de wijk hebben. Helaas wordt hun werk nu meer en meer overgenomen door BOA's. Nou is het niet zo dat die niet de samenwerking met wijkverpleegkundige of jeugdzorg e.d. overnemen zoals vroeger wel met de politie was. Politie en zeker de BOA's zijn handhavers geworden.

Natuurlijk doen de BOA's ook wel goed werk maar de afstand tussen de burgers en de BOA's blijven groot en echt snel grondig optreden optreden als het nodig is lukt ook niet echt als je de middelen niet hebt.
Daarnaast is er nu een soort non issue van buitenaf gekomen of de BOA's wel met een keppeltje, hoofddoekje of kruisje mogen lopen. Hoewel wij van SP Alkmaar vinden dat iedereen in principe ten alle moet kunnen dragen wat ze willen, vinden we dat hier net iets anders. We willen de neutraliteit wat meer uit kunnen stralen. En aangezien onze beschaving nog niet zo ver is dat we ten alle tijden andere levensovertuigingen kunnen respecteren neigt onze gedachten om voor de neutraliteit voorlopig te kiezen. Dit ter bescherming van de BOA'en het contact met de ander. En zolang we nog steeds van de vakbonden horen dat deze vraag helemaal niet bij de BOA's speelt kunnen we ons daar met een gerust hart bij neerleggen.

Terug naar de veiligheid nu, wat wil SP Alkmaar

SP Alkmaar wil gebruik maken van buurtcoaches zodat als er problemen zijn in een wijk dat we die inzichtelijk krijgen en daar gericht op kunnen werken. Dat kan zo maar inhouden dat met een hangplek / inloop plek voor jongeren een groot gedeelte van een probleem opgelost is. Kijk naar wat de mens nodig heeft en pas daar je beleid op aan is het motto van SP Alkmaar. En natuurlijk als er dan nog overlast is door een harde kern kun je altijd nog snel en duidelijk optreden daar lopen we niet voor weg. Blijkt iemand psychische hulp nodig te hebben dan kun je hem wel hard straffen maar dat lost niets op. Geef hulp is de oplossing. Iemand in de stress vanwege schulden, bied een uitweg. Zorg voor toegankelijke sport, kunst en cultuur in de buurt. Maak de buurt van de buurtbewoners.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier