h

Investeer in de mens en niet op de controle van de mens

24 januari 2022

Investeer in de mens en niet op de controle van de mens

Foto: SP

Omdat er steeds maar geroepen wordt dat camera toezicht de heilige graal is heb ik maar even wat gedachten op een rijtje gezet. Er wordt vaak gedacht dat camera toezicht de oplossing is voor het veiligheidsprobleem.

Met camera toezicht wordt bedoeld dat er camera’s hangen op een bepaalde plek om een bepaalde plek te beveiligen. Om de veiligheid van zo’n camera te krijgen moet er iemand zijn die live de beelden bekijkt en direct politie aanstuurt om bij de verdachte handeling te gaan kijken en op te treden. Dit kost natuurlijk bijzonder veel. Wat er meestal gebeurt is dat er een camera opgehangen wordt en dat er helemaal niet live wordt meegekeken. Gelukkig hebben we de beelden nog lijkt het motto te zijn.

Wanneer mag camera toezicht nou precies. Het mag officieel in verband met privacy als het noodzakelijk is. En het is noodzakelijk als het proportioneel is en het voldoet aan de subsidiariteitseis. Bij proportioneel moeten we dan denken dat het officieel zou mogen als het gaat om geweld, inbraken e.d. en niet om minder grote vergrijpen waarbij je als het ware met een kanon op een mug schiet. En met de subsidiariteitseis wordt dan bedoeld, zijn eerst alle andere dingen al geprobeerd. Ziet de buurt er verzorgt uit, goede straatverlichting, is er een hekwerk, afspraken met de ondernemers, is er fysiek toezicht e.d. Nou blijkt bij het laatste dat gemeenten vaak camera’s willen plaatsen als onderdeel van een pakket. Maar daar wordt dan een vergissing begaan want het mag pas als eerst aan die andere maatregelen zijn gewerkt en het gebleken is dat het niet heeft gewerkt.

Als er dan besloten wordt of zo’n camera dan geplaatst gaat worden is het nog maar de vraag of het ook daadwerkelijk helpt, verplaatst de misdaad niet gewoon. Nu kun je met een aantal met verplaatsbare camera’s mee bewegen met de mogelijke misdaad. Of op de nieuwe plek ook weer camera’s ophangen. Daarnaast is de afschrikkende werking van een camera meestal maar 3 maanden en daarna valt de afschrikkende werking vaak weg. Daarnaast is uit onderzoek ook nog gebleken dat het ophangen niet bijdraagt aan het veiligheidsgevoel. Vaak blijkt het tegenovergestelde omdat mensen het ervaren als dat er misschien wel heel veel aan de hand is omdat er camera’s hangen.

Als we dit nou gaan vertalen naar Alkmaar dan denk ik dat we nog heel veel kunnen doen binnen de subsidariteitseis.

SP Alkmaar wil niet te snel aan de Privacy van de gewone burger komen als niet eerst al het andere is gebeurd. Wij willen meer politie surveillanten, de wijkagent bereikbaar en meer zichtbaar en in de straten, buurtcoaches in de diverse buurten, zorgen dat wijken er goed uitzien e.d. De politie moet weer de wijken zijn en hun netwerken opbouwen.
Natuurlijk moet er gewerkt worden aan de welzijn van de inwoners. De inwoners moet in hun wijken gewoon naar buurthuizen kunnen zodat ze betrokken bij hun buurt worden en blijven en het is heel belangrijk dat de Alkmaarders ook met hun problemen terecht kunnen in Alkmaar en de armoede zoveel mogelijk bestreden wordt.

Laten we ons nu eerst maar eens richten op het contact met de inwoners en hun problemen dan in een reflex de Alkmaarders overdreven te volgen en te controleren. Kijk niet alleen naar het symptoom maar naar de oorzaak. Als je last rookoverlast hebt, moet je niet 14000 afzuigkappen kopen maar de brand blussen.

Rigo Wijdoogen

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier