h

Waarom is 14 juli 1789 een datum die niet vergeten wordt?

14 juli 2020

Waarom is 14 juli 1789 een datum die niet vergeten wordt?

Foto: SP

De Franse Revolutie begon op 14 juli 1789 toen revolutionairen in Parijs een gevangenis genaamd de Bastille bestormden. De Franse Revolutie was een periode in de Franse geschiedenis waarin het volk de monarchie omver wierp en de controle over de regering overnam. De revolutie kwam tot een einde in 1799 toen generaal Napoleon Bonaparte de revolutionaire regering afzette en het  “Consulaat” oprichtte met zichzelf als leider.

Vóór de Franse Revolutie was het Franse volk verdeeld in drie sociale groepen die 'standen' werden genoemd. De eerste stand bestond uit de geestelijkheid, de tweede stand was de adel en de derde stand omvatte de gewone mensen, de burgerij. De burgerij betaalde het grootste deel van de belastingen, terwijl de adel een luxe leven leidde en alle hoge banen kreeg.

De Franse regering was tijdens de revolutie voortdurend in rep en roer. Aan het begin van de revolutie richtten vertegenwoordigers van de derde stand de “Nationale Vergadering” op, waar ze eisten dat koning Lodewijk XVI hun bepaalde rechten zou geven. Deze groep nam al snel de controle over het land over. Ze veranderden in de loop van de tijd van naam; eerst de “Wetgevende Vergadering” en later de “Nationale Conventie”.

De donkerste periode van de Franse Revolutie heet het “Schrikbewind” (ook wel de “Terreur” genoemd), die duurde van 1793 tot 1794. Gedurende deze tijd leidde een man genaamd Robespierre de “Nationale Conventie” en het “Comité van Openbare Veiligheid”. Hij wilde elke oppositie tegen de revolutie uitbannen, dus riep hij op tot "terreur". Er werden wetten aangenomen waarin stond dat iedereen die van verraad werd verdacht kon worden gearresteerd en daarna door middel van de “guillotine” (de valbijl) kon worden geëxecuteerd. Vele duizenden mensen werden terechtgesteld, waaronder ook de laatste koning Lodewijk XVI en zijn vrouw koningin Marie Antoinette.

De Franse revolutie heeft de sociale en politieke structuur van Frankrijk volledig veranderd. Het maakte een einde aan de Franse monarchie, het feodalisme en nam de politieke macht over van de katholieke kerk. Het bracht Europa nieuwe ideeën, waaronder vrijheid voor de gewone burger, afschaffing van de slavernij en rechten van vrouwen. Hoewel de revolutie eindigde met de opkomst van Napoleon, stierven de ideeën en hervormingen niet. Deze nieuwe ideeën bleven Europa beïnvloeden en hielpen veel van de moderne Europese regeringen vorm te geven.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier