h

[Column] STAP-budgetloterij

1 maart 2023

[Column] STAP-budgetloterij

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Dinsdag was het weer zover: de strijd om het STAP-budget. Na een tussenstop vanuit de overheid om zaken op orde te stellen zaten duizenden Nederlanders ‘s nachts al achter hun computer om als eerste het STAP-budget te kunnen aanvragen. Via een sms hield thuisstudieorganisatie NHA mij op de hoogte dat ik op 9:45 al in een prewachtrij kon belanden als ik op de knop ‘STAP-budget aanvragen’ zou klikken. Braaf ging ik achter de computer zitten met een kop koffie.

Door Kameraad Lie Song 

Ik drukte op de knop ‘STAP-budget aanvragen’. Het duurde even. Mijn browser was lang aan het laden. Eerst dacht ik dat het aan mijn internet lag. Mijn wifi is wel eens vaker instabiel maar dat loste zich doorgaans snel op, dus ik had hoop. Totdat ik een foutmelding kreeg. Server overbelast. Waarom verbaasde mij dat niet? Ik drukte elke vijf seconden op de refreshknop en probeerde in een nieuw tabblad wederom het budget aan te vragen. In de tussentijd had mijn man de laptop opgestart en met onze kleine nog in de armen ging ook hij naar de website van het UWV om het STAP-budget voor mij aan te vragen. Terwijl ik nog steeds met een overbelaste server te maken had, stond hij inmiddels in de wachtrij. “Dat gaat uren duren,” zei hij, kijkend naar de tijdbalk onder de wachtrij. Ik bleef mijn tabbladen refreshen.

Na twintig keer refreshen en ondertussen druk bezig met mijn werk, kwam ik plots op het veelbelovende scherm terecht. Ik mocht inloggen met mijn DigiD. Had ik de ‘wachtende dans’ ontsprongen en was ik één van de gelukkigen? Ik drukte op inloggen, maar er gebeurde niets. Op Twitter regende het ondertussen klachten en meldingen van mensen die hetzelfde meemaakten. “Nog meer mensen die niet kunnen inloggen?” werd er gevraagd. Ik durfde niet meer op refresh te drukken, maar op deze manier kwam ik ook niet verder. Mijn man stond gelukkig nog steeds in de wachtrij, dus ik kon het risico nemen. Eenmaal op refresh gedrukt, kreeg ik weer de melding van een overbelaste service. “Nee!” schreeuwde ik uit. Mijn man kon erom lachen en ondertussen speurde hij alle Twitterklachten af.

“Wist je dat je via het STAP-budget een cursus bierproeven kan doen?” zei hij met een glimlach. “Neem je me in de maling?” Hij schudde zijn hoofd. “En je kan ook tot poolboy worden opgeleid in Spanje. Dan ga je dus op kosten van de staat op vakantie, krijg je een visnet in je hand gedouwd, en mag je bladeren uit zwembaden gaan scheppen.” En daar zat ik mijn best te doen om een lot in de STAP-budgetloterij te bemachtigen om een serieuze stap te maken in mijn carrière.

Ik wist dat er misbruik werd gemaakt van het STAP-budget. Dat er aanbieders met dure en belachelijke cursussen op de proppen kwamen die aangevraagd konden worden met het STAP-budget. Er is een reden dat de Socialistische Partij het Meldpunt STAP-budget opzette. Maar dat de overheid het gewoon ict-technisch niet voor elkaar kon krijgen om al die aanvragen op zo’n aanvraagdag te verwerken, vond ik misschien nog wel erger.

Omstreeks 11:00 uur meldde het UWV dat door een technische storing de aanvraag werd uitgesteld. Weer een half uur later haalde het UWV de aanvraag voor die dag definitief van tafel. Met een ‘welgemeende’ excuses meldde het UWV dat het STAP-budget op een later moment hervat zou worden. Wanneer, dat wisten ze nog niet.

Wat een chaos, dat vond ook de Socialistische Partij. Meteen werden er schriftelijke vragen gesteld aan het kabinet over hoe ze dit in de toekomst zouden gaan voorkomen en of het STAP-budget wel zo zaligmakend was als ze hadden gedacht en gepromoot.

Ondertussen kan nu niemand in april beginnen met een opleiding of cursus en zullen de nachtbrakers onder ons binnenkort wederom om middernacht achter hun computer plaatsnemen in de hoop dit keer wel een lot uit de STAP-budgetloterij te kunnen bemachtigen. En ik? Ik ga gewoon weer om 9:45 achter mijn computer zitten. Op hoop van zegen.

 

[Alkmaarder Lie Song is schrijver en socialistisch denker. Sinds kort schrijft zij columns voor de SP Alkmaar over (politieke) zaken die haar bezighouden.]

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier