h

[Maak kennis met] Joaquin Alexander, kandidaat Provinciale Staten

8 maart 2023

[Maak kennis met] Joaquin Alexander, kandidaat Provinciale Staten

Foto: Maurits Gemmink, SP

Bijna een jaar is Joaquin nu commissielid voor de Alkmaarse SP. Het was in de eerste instantie niet zijn ambitie om zich kandidaat te stellen voor de provincie. “We vonden het vanuit Alkmaar erg belangrijk om onze regio vertegenwoordigd te zien in de provincie,” vertelt Joaquin. “Daarnaast willen we invloed kunnen uitoefenen op overkoepelend beleid en de lijntjes tussen de provincie en de gemeente Alkmaar kort houden.”

Door Kameraad Lie Song

Alkmaarder Joaquin was op het moment dat de kandidatenlijst voor SP Noord-Holland werd vastgesteld, dé persoon die naast tijd en energie ook de juiste competenties had. Het duurt even voordat Joaquin, bescheiden als hij is, deze competenties hardop uitspreekt. “Iedereen op de kandidatenlijst is een goed Statenlid,” is het eerste wat hij mededeelt. “Wat ik bijdraag is dat ik hard werk, mij goed kan inlezen en goed onderzoek kan doen. Ik heb een ruime algemene kennis, ben nieuwsgierig en kan mij materie snel eigen maken. Daar steek ik ook veel energie in.” Dat moeten ze bij SP Noord-Holland ook hebben opgemerkt, want Joaquin is op plek vijf gezet, een verkiesbare plek. “Ik hoop dat we voldoende stemmen krijgen zodat ik onze regio kan vertegenwoordigen.”

Belang van deelname provincie

“De provincie heeft meer invloed dan je denkt,” vertelt Joaquin. “Ze hebben een controlefunctie en bedenken vaak regio-overstijgend beleid. Zo gaat de provincie over energietransitie, over wonen, openbaar vervoer, jeugdzorg enzovoort. Gemeentes doen veel om lokaal zaken op orde te stellen, maar de provincie kan heeft daarin een coordinerende functie. Als we als SP meer invloed willen hebben in onze regio, dan is het belangrijk dat we deelnemen aan de Provinciale Staten.” 

De SP Noord-Holland wil bijvoorbeeld de specialistische jeugdzorg beter regelen en daarvoor is veel samenwerking nodig. “Dat is beter te regelen vanuit de provincie,” vindt Joaquin. Ook heeft de provincie veel invloed op windmolenbeleid, het plaatsen van zonnepanelen en het zorgvuldig omgaan met landschap. “Wij als SP willen veel meer taken terughalen bij de provincie. Zo willen we een eigen provinciaal vervoersbedrijf, energiebedrijven in eigen handen krijgen, en willen we af van aanbestedingen. En als je aan de randen wilt bouwen, bezig wilt zijn met duurzaamheid, dan heb je ook de korte lijnen met de provincie nodig. We ontkomen er gewoon niet aan.”

Systeemverandering

“We doen dat we zeggen, niet alleen tijdens de verkiezingen,” zegt Joaquin stellig. “We zijn er natuurlijk voor de mensen die het moeilijk hebben. Als SP komen we op voor de mensen die moeilijk mee kunnen komen in onze samenleving, maar we zijn er ook zeker voor de werkende burger met een middeninkomen.”

Volgens Joaquin is het doel van de SP om de maatschappelijke kloof tussen arm en rijk te verkleinen. “We willen ongelijkheid aanpakken. We zijn ook niet tegen bedrijven. We doen zelfs een heleboel voor het mkb, maar we zijn wel erg kritisch op multinationals en vinden ook niet dat er zoveel mogelijk aan de markt moet worden overgelaten. Wat we dan zien is dat veel mensen aan hun lot worden overgelaten.” 

Joaquin is niet van plan om te gaan sleutelen aan het huidige systeem. “We willen een systeemverandering, geen doekje voor het bloeden. Daarom is het belangrijk dat mensen op de SP stemmen.”

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier