h

Waarom hoop zo belangrijk is

5 oktober 2020

Waarom hoop zo belangrijk is

Foto: SP

Hoop hebben is een uitkomst willen die je leven op de een of andere manier beter maakt. Het kan niet alleen helpen om een moeilijke huidige situatie draaglijker te maken, maar kan uiteindelijk ook ons leven verbeteren, omdat het voorstellen van een betere toekomst je motiveert om de stappen te ondernemen om dit te realiseren.

 

Of we er nu over nadenken of niet, hoop maakt deel uit van ieders leven. Iedereen hoopt ergens op. Het is een inherent onderdeel van het mens zijn. Hoop helpt ons te bepalen wat we willen in onze toekomst en maakt deel uit van het zelfverhaal over ons leven dat we allemaal in onze gedachten hebben.

 

De definitie van hoop kan verschillen, afhankelijk van de persoon die aan het woord is. Als mensen in een spirituele context over hoop spreken, kan dat betekenen dat ze geloven dat goede dingen zullen gebeuren met geloof in een hogere macht. Ze zouden hun hoop in gebed naar buiten kunnen richten.

 

Voor anderen kan het betekenen dat ze altijd naar de positieve kant kijken en uitdagingen als kansen zien. Met andere woorden: altijd "op het beste hopen".

 

Voor sommigen lijkt 'hoop' op 'een wens': 'een verlangen vol verwachting koesteren: willen dat iets gebeurt of waar is'.

 

Wat de details ook mogen zijn, hoop in het algemeen betekent een verlangen om dingen ten goede te veranderen, en om die betere situatie heel graag te willen.

 

Hoop is niet hetzelfde als optimisme. Een optimist is over het algemeen hoopvoller dan anderen. Aan de andere kant kan de meest pessimistische persoon die je ooit hebt ontmoet ergens nog steeds hoopvol over zijn. Hoop is heel specifiek en gericht, meestal op slechts één kwestie.

 

De meeste mensen associëren hoop met een nare situatie. Mensen hopen uit moeilijke omstandigheden te komen. Dat is vaak wanneer mensen merken dat ze vurig hopen. Maar hoop kan ook de sleutel zijn om het dagelijks leven beter te maken.

Dat komt omdat alleen al iets hoopvols voorstellen iemand een moment van geluk geeft. Het kan de huidige moeilijkheden veel gemakkelijker te dragen maken.

 

Uit onderzoeken in de VS blijkt dat kinderen die opgroeiden in armoede maar later succes hadden, allemaal één ding gemeen hadden: hoop. Hoop houdt planning en motivatie en vastberadenheid in om te krijgen wat men hoopt.

 

In zekere zin verbindt het hebben van hoop je verleden en heden met de toekomst. Je hebt een visie voor wat je hoopt dat er zal gebeuren. Of het nu niet het geval is, als je het je voorstelt, kunt je jezelf beter voelen. En als het iets is dat je enigszins kunt beheersen, dan kan hoop je motiveren om alle stappen te nemen die je moet nemen.

 

Als mensen wordt gevraagd waar ze op hopen, en ze antwoorden “niets”, is dat een teken van depressie of erger.

 

Hoop hebben is belangrijk voor het feit dat je een mens bent. In de woorden van Martin Luther King: "Hoop is een lucifer in een donkere tunnel, een moment van licht, net genoeg om het pad voor je te onthullen en uiteindelijk de weg naar buiten."

 

De coronacrisis laat ons zien dat een overheid zich soms ingrijpend met de maatschappij moet bezighouden. Grote groepen mensen in de maatschappij raken voor kortere of langere tijd hun baan kwijt en/of komen in grote geldproblemen. Deze crisis laat ons duidelijk zien dat er behoefte is aan een overheid die actief kan en wil ingrijpen om zij die nu hard getroffen worden  te helpen. Gelukkig is Nederland een rijk land en blijkt er genoeg geld te zijn om bij het stellen van nieuwe prioriteiten grote groepen mensen te helpen die opeens in de problemen zijn gekomen. We zien een overheid zoals de SP die graag ziet: een overheid die mensen in nood helpt en de verschillen tussen arm en rijk kleiner maakt. We zien een overheid die mensen in nood hoop kan geven.

 

Hoop hebben is belangrijk voor het feit dat je een mens bent. In de woorden van Martin Luther King: "Hoop is een lucifer in een donkere tunnel, een moment van licht, net genoeg om het pad voor je te onthullen en uiteindelijk de weg naar buiten."

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier